Yoga

Yin Yang

Yin Yang Yoga is een heerlijke les om meer ontspanning te krijgen.

Het eerste deel van de les (Yang) beginnen we meestal met bewegingen om het lichaam wat te openen en daarna een aantal houdingen om het lichaam wat sterker te maken. Dat brengt de energie goed op gang.
Wekelijks zal er worden gewerkt met een thema (nek & schouders / rug / heupen / grondende houdingen / adem / core-werk / staande oefeningen / armen).

Het tweede deel van de les (Yin) bestaat uit yin houdingen. Hierbij worden de houdingen langer aangehouden waarbij je de spieren juist zoveel mogelijk gaat ontspannen. Al is het soms nodig om aanpassingen te maken zodat er niet teveel rek ontstaat op bepaalde weefsels. Het lichaam krijgt ruimte doordat je bindweefsel en gewrichten gaat versoepelen en versterken. Ademhaling is hierbij heel belangrijk. Door bindweefsel te stimuleren word je soepeler in je banden en gewrichten, organen kunnen meer ruimte krijgen en stimuleer je ook de meridianen (energiebanen in je lichaam). Meridianen lopen oa door het bindweefsel. Als je langer in een houding bent kun je bewust gaan voelen in het moment en jezelf (leren) overgeven aan de houding. Als je meer tijd hebt in houdingen geeft dat ruimte voor inzicht in wat zich lichamelijk, geestelijk, energetisch en/of emotioneel afspeelt.

Het laatste kwartier van de les is er een eindontspanning. Dit kan in stilte zijn of worden begeleid met bijv. een meditatie, muziek of een (korte) yoga nidra.

Verschil Yin- Yang Yoga en Restorative Yang Yoga

Bij de Yin – Yang lessen wordt er wat dieper op het bindweefsel gewerkt en zullen de houdingen wat intensiever aanvoelen.
Bij de Restorative – Yang lessen zullen de houdingen ondersteund worden met o.a. bolsters, dekens, blokken, zodat je volledig kan ontspannen in de houding.

Verschil met Easy Flow

De Easy Flow les is een iets actievere les, waarbij er meer staande houdingen zijn. Een Yin Yang les is ook een fijne les om mee te beginnen als je nog geen Yoga ervaring hebt.