Michael Vlug

Op mijn 19e was ik al eens begonnen met yoga. Toen zelfstandig vanuit een boek op mijn slaapkamer. Maar om zonder begeleiding in een hoofdstand te gaan staan, dat bleek niet heel handig. Toen merkte ik al dat ik yoga fijn vond, maar zonder begeleiding voelde het niet verstandig en zo ebde het wat weg.

Zo’n 10 jaar geleden kwam het terug in mijn leven. Toen werd ik meegevraagd naar een yogales in Breda. Tijdens de les merkte ik dat bepaalde houdingen me makkelijk afgingen, maar andere totaal niet. Toen ik naar buiten liep, voelde ik ineens het effect van de les. De ontspanning en ruimte die ik in mijn lichaam voelde, dat had ik nog nooit eerder gevoeld. Daar wilde ik meer van!

Tijdens de lockdown in Corona-tijd kwam ik meer binnen te zitten. Ik werkte vanuit huis en zat hele dagen achter de computer. Langzaamaan begon ik steeds meer yogalessen te volgen, want die konden wel doorgaan. Het gaf me ontspanning. Na een yogales voelde ik me altijd beter.

Dat is de kern, denk ik; hoe slecht je je ook voelt, na een yogales voel je je altijd iets beter. En dat is het gevoel dat je wilt natuurlijk.

Yoga in de breedste zin van het woord past bij wie ik ben. Ik denk dat de rode draad door mijn leven is; mijzelf in alles leren kennen. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind. Weten waarom je reageert zoals je reageert. Weten waarom je bang bent, of boos of blij. Waarom iets je irriteert. Ik zie yoga als een manier van leven dat dit ondersteunt. Jezelf onderzoeken, verbinding maken met andere mensen en verbinding met iets hogers.

In 2020 ben ik me in Pralaya Yoga gaan verdiepen. Ik merkte: ‘dit werkt écht goed’. In Pralaya Yoga kreeg ik heel andere houdingen aangeboden dan ik gewend was. Daarvoor volgde ik andere yogavormen. Ik liep daar tegen de beperkingen van mijn lichaam aan en de houdingen lukten me vaak niet. Dan ging ik vervolgens ook maar niet meer naar de les, want ik kon het blijkbaar niet, was wat ik mezelf vertelde.

In Pralaya Yoga zijn er verschillende ‘stappen’ in een houding en kreeg ik voor het eerst opties aangeboden. Zo kon ik groeien naar de ‘standaard’ houdingen. Ik leerde dieper in mezelf te duiken en dat past bij mijn wens om mezelf te onderzoeken en te leren kennen. Ik voelde me sterker worden. Dat greep me. Ik vind het heel leuk als iets me grijpt. Dan ga ik me erin verdiepen en dan ga ik er helemaal voor. Dat gebeurde met Pralaya Yoga bij mij.

Ik ben gewend om over mijn grenzen te gaan, zowel fysiek als mentaal en energetisch. Op de mat leer ik dat dat niet altijd handig is. De balans blijven vinden om mezelf op een gezonde manier uit te dagen, zodat ik kan blijven groeien en ontwikkelen, en tegelijkertijd op tijd mijn grenzen te voelen. Dat vind ik in Pralaya Yoga.

Ik heb in het verleden behoorlijk last gehad van angsten. Dan probeer te kijken waar ik dan precies bang voor ben. Wat voel ik, welke overtuiging zit daarachter? Dat vind ik leerzaam. Dat is voor mij dé manier om steeds gelukkiger, vrijer en meer mezelf te zijn.

Ik vind het leuk om samen met anderen yoga te doen. Om dingen te zien in mensen waar ik zelf mee worstel of heb geworsteld. Dat ik de fysieke klacht herken, of een gedachtenpatroon, emotie of weerstand.

Pralaya Yoga legt een fijne technische basis, waardoor je uiteindelijk alle verschillende yogastijlen veilig kunt uitvoeren. Als je een fysieke klacht hebt, of de gedachte dat iets je nooit gaat lukken, dan zie ik dat juist als een leuke uitdaging. Ik denk namelijk dat je altijd íets kunt doen.

Ik denk dat je in het leven, door de dingen die je meemaakt, kunt gaan verkrampen en vast kunt gaan zitten. Eerst mentaal, dan emotioneel en uiteindelijk fysiek. Yoga kan dat proces omkeren en je weer helpen openen.

Het effect van Pralaya Yoga is moeilijk in woorden te vatten; dat moet je komen ervaren.

Bij Yoga & Retraites Etten-Leur geef ik de Restorative Pralaya Yogalessen op:

  • dinsdag: 9:30 – 10:45 uur
  • dinsdag: 19:00 – 20:15 uur
  • dinsdag: 20:30 -21:45 uur
  • donderdag: 9:30 – 10:45 uur
  • donderdag: 20:30-21:45 uur